Spring naar inhoud

Winnende ploeg van Vlaamse Sci Tech Challenge bedenkt Europees transportnetwerk van de toekomst

Antwerpen, 27 februari 2014 – Vijf leerlingen uit de 3e graad secundair onderwijs met wetenschappelijke achtergrond bedachten in opdracht van het bedrijf ExxonMobil een originele oplossing voor een geïntegreerd, snel en efficiënt Europees transportnetwerk. Het team ‘THORium’ kwam gisteren als beste uit de bus van 12 teams van in totaal 85 ‘bollebozen’ die deelnamen aan de 3e editie van de Vlaamse Sci Tech Challenge in het Provinciaal Havencentrum Lillo te Antwerpen. Dit is een initiatief van ExxonMobil in samenwerking met Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw (Vlajo) en Junior Achievement-Young Enterprise (JA-YE) Europe. Deze challenge wil jongeren bewust maken van huidige en toekomstige energieproblemen, maar ook enthousiasmeren voor een studiekeuze binnen de wetenschappelijke of technologische sector.  

SciTech Challengz

De dag van vandaag willen we allemaal en verder en sneller, maar vooral op een veilige, goedkope en groene manier. Hoe kan het Europees transportnetwerk hier slimmer op inspelen? Dat was de opdracht die 85 jongeren uit verschillende Vlaamse scholen gisteren voorgeschoteld kregen. Over de lijn van oplossingen stellen we vast dat jongeren aandacht schenken aan thoriumenergie, magneetzweeftreinen, hybride wagens en CO² filters. De Vlaamse Sci-Tech Challenge werd finaal gewonnen door “THOR”ium. Amber Scheers (Ursulinen Mechelen), Loren Timmermans (Sancta Maria Leuven), Mats Govaerts (Don Bosco Haacht), Lloyd van Doren (OLVI Pulhof Berchem) en Seppe Vangrunderbeek (Ursulinen Mechelen) bedachten enerzijds een spoorwegnet met eletromagnetische zweeftreinen voor goederentransport doorheen Europa, dit op basis van zonne- en thoriumenergie. Anderzijds stelden zij voor personentransport de monorail voor, waarbij via GPS-systeem een automatische piloot het stuur van de wagen overneemt. “Het meest efficiënte voorstel, het best uitgewerkte en in dat opzicht het meest realistische” aldus de jury. Het winnend team mag van 1 tot 3 april deelnemen aan de Europese finale in het McLaren Technology Centre nabij Londen.

Het Havencentrum was de uitgelezen plek voor deze challenge. In de interactieve tentoonstelling van het Havencentrum konden deze jongeren inspiratie opdoen voor hun opdracht. Bovendien werken ExxonMobil en het Havencentrum ook nauw samen voor andere projecten. Recent ontwikkelden de twee partners samen een industriemodule om jongeren enthousiast te maken voor verschillende knelpuntberoepen zoals pijpfitters.

Ludwig Caluwé, voorzitter van het Havencentrum is dan ook opgetogen dat de challenge voor het 3e jaar op rij in het Havencentrum georganiseerd werd: “Het Havencentrum legt sinds dit jaar nog meer zijn focus op jongeren en tewerkstelling. Projecten als deze zijn dan ook heel belangrijk. Bovendien zetten we zo de goede samenwerking met bedrijven als ExxonMobil in de kijker. Het is ook heel belangrijk dat deze jongeren praktijkervaring opdoen met het zicht op eventueel een carrière in de haven. Ook met Vlajo werken we nauw samen voor andere projecten naar jongeren toe.”

De Sci Tech Challenge is een jaarlijkse wedstrijd die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil medewerkers, een quiz en een nationale wedstrijddag. ExxonMobil heeft deze challenge in het leven geroepen om op originele wijze aandacht te vragen voor energie en de daarbij horende uitdagingen van de toekomst. “De Sci-Tech Challenge biedt ons de kans om scholieren inzicht te geven in het belang van wiskunde, wetenschap en technologie. Ons vermogen om wereldwijd voorop te blijven lopen, hangt af van de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs”, aldus Joost Van Roost, President Directeur ExxonMobil Benelux.

 

Mediacontacten:

Voor beeldmateriaal en meer informatie kunt u contact opnemen met:
Vlajo
Karine Soete – 0476/58 69 76 – karine.soete@vlajo.org
ExxonMobil
Ann Wurman – 03/543 39 50 – ann.wurman@exxonmobil.com
Havencentrum
Petra Praet – 0496 51 17 74 – petra.praet@havencentrum.be
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: