Spring naar inhoud

Europa’s beste jonge ondernemers komen uit Denemarken

Heverlee, 4 juli 2014 – De studenten achter het bedrijf Cool 4 Sea uit Denemarken zijn de beste jonge ondernemers van Europa. De studenten wonnen op 3 juli 2014 de finale van de European Enterprise Challenge 2014 in Amsterdam. Met hun bedrijf, waarmee ze schepen op een duurzame manier efficiënt kunnen koelen, wisten ze de jury te overtuigen van hun kwaliteiten als ondernemers. Daarmee winnen ze van 80 universiteit- en hogeschoolstudentenstudenten uit 14 Europese landen, die hun startups pitchten tijdens de European Enterprise Challenge (EEC), een Europese competitie onder jonge ondernemers. De twee deelnemende Vlaamse teams eindigden niet in de top drie. 

foto+winnaar

Omgaan met uitdagingen
Alle deelnemers werden beoordeeld op de kwaliteit van hun businessplan, een juryinterview en hun presentaties. Ook lette de jury op de kwaliteiten die nodig zijn om een onderneming te runnen, zoals het omgaan met uitdagingen. Team Cool 4 Sea slaagde hierin het best. Jacqueline Zuidweg, juryvoorzitter van de EEC: “De presentatie van Cool 4 Sea was authentiek. Hun product heeft veel impact op de eindgebruiker en is kostenbesparend. Het team heeft goed onderzocht of hun oplossing zou kunnen werken en ze hebben ook een duidelijke doelgroep. En duidelijke winnaar met potentie.”

De jury was erg te spreken over het enthousiasme en de ondernemersgeest die de jongeren uitstraalden. Zuidweg: “Iedereen is een winnaar, alleen al omdat ze hier waren als nationale winnaars van hun land. Met de winnaarsmentaliteit die deze jongeren uitstralen hoeven we niet bang te zijn voor een toekomstige crisis.”

Vlaamse trots 
De Vlaamse teams Glowvation en SMTH Smooth veroverden geen plek in de top drie. Glowvation is echter niet onopgemerkt gebleven in Amsterdam. Je kan hen aan het werk zien in de NOS reportage.

Peter Coenen, directeur van Vlajo, is trots op de ondernemende kwaliteiten die de studenten lieten zien. “Ondernemers en ondernemende medewerkers zijn essentieel voor economische groei. De juiste houding en vaardigheden kun je het beste op jonge leeftijd leren. Ik heb tijdens deze Europese finale weer mogen zien dat de drive er al bij veel jongeren inzit.”

De Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe Enterprise Challenge is een jaarlijkse competitie die gelinkt is aan het Small Business Project programma van Vlajo. Dit programma laat universiteit- en hogeschoolstudentenstudenten in de praktijk ervaren wat het is om je eigen bedrijf te runnen om hen zo klaar te stomen voor het bedrijfsleven. Vlajo verbreedt daarmee het toekomstperspectief voor hun latere loopbaan.

Investeerders overtuigen
Elk Europees team dat deelnam aan de EEC heeft een echt product of echte dienst ontwikkeld en is succesvol omgegaan met de uitdagingen die het opstarten en runnen van een eigen bedrijf met zich meebrengt. De startups vertegenwoordigen een breed scala aan branches, variërend van diverse praktische apps en foamsticks met flikkerende lampjes voor workouts tot portefeuilles van bamboe. De jonge ondernemers werden tijdens de EEC beoordeeld door een jury bestaande uit vrijwilligers uit het bedrijfsleven. Zij waanden zich investeerders die de startups op hun investeringsvoorstel, presentatie en jury-interview mochten beoordelen.

De jury bestond uit:
–        David Caro, President ESBA (European Small Business Alliances),
–        Yin Mon Myint (Yupar), Director Centre for Entrepreneurial Learning | University of Cambridge Judge Business School
–        Maria van der Sluijs – Plantz, bestuurslid TMF Group,
–        Bas Kortenhoff, Head of Issuer Services Euroclear,
–        Piotr Pluta, Senior Manager Corporate Affairs – Europe CISCO,
–        Jacqueline Zuidweg, directeur Zuidweg & Partners
–        David Dechamps, MasterCard, Country Manager Benelux.

Bekijk het fotoverslag.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: