Spring naar inhoud
juni 16, 2014 / vlajovzw

Vlaamse leerlingen winnen 2e prijs op Europese finale sociaal ondernemerschap

Dendermondse mini-ondernemers toveren oude velo’s om tot hippe fietsen

Heverlee, 16 juni 2014 – 14 laatstejaarsleerlingen van het Sint-Vincentiusinstituut Dendermonde vielen met hun Vlajo Mini-onderneming iBike in de prijzen op de Europese uitreiking van Best Social Enterprise 2014 Award, een initiatief van Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe, ArcelorMittal, FERD en Intel. In totaal streden 261 sociale ondernemingen uit 12 Europese landen om de prestigieuze award. Met een zelfgemaakt promofilmpje en een ijzersterk businessplan achter de hand presenteerde iBike via een online webinar hun sociale onderneming voor een deskundige Europese jury. iBike kwam als eerste runner-up uit de bus met hun concept van oude tweewielers een tweede leven te geven. Het team Hands Giving uit Spanje was de grote winnaar met hun uniek vrijwilligersprogramma in Barcelona.

team iBike

Sociaal ondernemerschap kende de laatste jaren een ware boost en ook onder Vlajo Mini-ondernemingen zijn bijzondere sociale initiatieven te vinden. Bij het omtoveren van de oude fietsen krijgt iBike hulp van het OCMW om de nodige herstellingen uit te voeren. De samenwerking met het OCMW vormt immers een belangrijke sociale schakel binnen hun project waarbij sociale tewerkstelling wordt gestimuleerd. Naast het technisch in orde brengen van de tweedehandsfietsen krijgen ze eveneens een nieuw kleurtje aangemeten waarmee iBike een statement wil maken tegen de vervuilende wegwerpmaatschappij. De jury prees het concept van hun sociale mini-onderneming waarbij sociale innovatie, betrokkenheid en creativiteit hand in hand gaan.

“Na onze Vlaamse overwinning geloofden we er echt in. Deze 2e plaats is een dikke pluim voor heel het team. Het is bijzonder leuk wanneer ons project, waar zoveel tijd en energie in gestoken werd, uiteindelijk slaagt en erkenning krijgt. Met ons simpel idee willen wij mensen aanzetten om hun fiets nog meer te gebruiken. Het Social Enterprise Programma was voor ons allen een onvergetelijke ervaring”, aldus een uitgelaten Ellen Vereecken, gedelegeerd bestuurder van iBike.

“Jonge mensen hebben vaak heel goede ideeën. Hen echte mondiale uitdagingen voorschotelen en hen de mogelijkheid geven waarde voor anderen te creëren is een unieke ervaring. We weten dat ten minste 20% van deelnemende studenten later ondernemers zullen worden dankzij programma’s zoals SEP. De opgedane kennis en vaardigheden is belangrijk voor hun toekomst, welke weg ze later ook inslaan,” aldus Caroline Jenner, CEO, JA-YE Europe.

Social Enterprise Programme (SEP) – een Vlajo Mini-onderneming met sociale impact

In samenwerking met de Europese koepelorganisatie JA-YE roept Vlajo ieder schooljaar weer op tot sociaal ondernemerschap. Swingt het sociaal engagement binnen Vlajo Mini-ondernemingen werkelijk de pan uit en geven hun product/dienst de maatschappij een ‘verantwoord’ duwtje in de rug? Daar draait het om bij het Social Enterprise Programme, kortweg SEP. Als sociale onderneming komen de deelnemende Mini-ondernemingen aan welbepaalde sociale behoeften tegemoet. Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn: van werkomstandigheden en onderwijs tot gemeenschapsontwikkeling en gezondheid. Met hun organisatie en concept verrijken of versterken zij de burgerlijke samenleving. Het bereiken van sociale impact is hun voornaamste doel, in tegenstelling tot het genereren van winst voor eigenaars en aandeelhouders. Meer info op www.sep.ja-ye.org.

Voor de redactie:
Info over Vlajo – www.vlajo.org
Info over SEP – www.sep.ja-ye.org
Info over iBike – www.facebook.com/miniondernemingiBike – Promofilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Jk3_FWxtKOc

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Vlajo
Nathalie Roels – Communicatieverantwoordelijke – 0495 29 61 27 – nathalie.roels@vlajo.org
iBike
Ellen Vereecken – 0471 12 46 33 – ellenvereecken@msn.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: