Spring naar inhoud
juni 2, 2014 / vlajovzw

iBike gelauwerd voor sociaal ondernemerschap

Dendermondse mini-ondernemers toveren oude velo’s om tot hippe fietsen

Heverlee, 2 juni 2014 – Sociaal ondernemerschap kende de laatste jaren een ware boost en ook onder Vlajo Mini-ondernemingen zijn bijzondere sociale initiatieven te vinden. Vier Vlajo Mini-ondernemingen uit verschillende Vlaamse scholen streden afgelopen woensdag 28 mei om de titel ‘Beste Sociale Mini-onderneming 2014’. Met een zelfgemaakt promofilmpje en een ijzersterk businessplan achter de hand presenteerden ze online hun sociale onderneming voor een 3-koppige jury. iBike van het Sint-Vincentiusinstituut Dendermonde kwam als grote overwinnaar uit de bus met hun concept van oude tweewielers een tweede leven te geven. Eind juni zullen ze ons land vertegenwoordigen op de Europese finale.

team iBike

Het panel van juryleden was danig onder de indruk van de presentaties van de vijf laureaten, met een zware deliberatie als gevolg. Winnaar iBike van het Sint-Vincentiusinstituut Dendermonde bestaat uit 14 laatstejaarsleerlingen. Bij het omtoveren van de oude fietsen krijgen ze de hulp van het OCMW om de nodige herstellingen uit te voeren. De samenwerking met het OCMW vormt immers een belangrijke sociale schakel binnen hun project waarbij sociale tewerkstelling wordt gestimuleerd. Naast het technisch in orde brengen van de tweedehandsfietsen krijgen ze eveneens een nieuw kleurtje aangemeten waarmee iBike een statement wil maken tegen de vervuilende wegwerpmaatschappij. De jury prees het concept van hun sociale mini-onderneming waarbij sociale innovatie, betrokkenheid en creativiteit hand in hand gaan. “Wij willen mensen aanzetten om hun fiets nog meer te gebruiken. Het is bijzonder leuk wanneer ons project, waar zoveel tijd en energie in gestoken werd, uiteindelijk slaagt en erkenning krijgt”, aldus een uitgelaten Ellen Vereecken, gedelegeerd bestuurder van iBike.

fiets

Social Enterprise Programme (SEP) – een Vlajo Mini-onderneming met sociale impact

In samenwerking met de Europese koepelorganisatie JA-YE roept Vlajo ieder schooljaar weer op tot sociaal ondernemerschap. Swingt het sociaal engagement binnen Vlajo Mini-ondernemingen werkelijk de pan uit en geven hun product/dienst de maatschappij een ‘verantwoord’ duwtje in de rug? Daar draait het om bij het Social Enterprise Programme, kortweg SEP. Als sociale onderneming komen de deelnemende Mini-ondernemingen aan welbepaalde sociale behoeften tegemoet. Deze kunnen zeer uiteenlopend zijn: van werkomstandigheden en onderwijs tot gemeenschapsontwikkeling en gezondheid. Met hun organisatie en concept verrijken of versterken zij de burgerlijke samenleving. Het bereiken van sociale impact is hun voornaamste doel, in tegenstelling tot het genereren van winst voor eigenaars en aandeelhouders. Meer info op www.sep.ja-ye.org.

Voor de redactie:
Info over Vlajowww.vlajo.org
Info over SEPwww.sep.ja-ye.org
Info over iBikewww.facebook.com/miniondernemingiBike – Promofilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Jk3_FWxtKOc

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Vlajo
Nathalie Roels – Communicatieverantwoordelijke – 0495 29 61 27 – nathalie.roels@vlajo.org
iBike
Ellen Vereecken – 0471 12 46 33 – ellenvereecken@msn.com

Global Enterprise Project logo

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: