Spring naar inhoud
mei 25, 2014 / vlajovzw

‘t Koetje – Beste Vlajo Jieha! 2014

West-Vlaamse leerlingen bekroond voor hun inzet in duurzaam ondernemen

Brussel, 22 mei 2014 – Het Belgisch Stripmuseum in hartje Brussel vormde gisteren het ideale decor voor de Vlaamse finale van ‘Beste Vlajo Jieha! 2014’. De vijf provinciale laureaten presenteerden er hun duurzaam project aan een deskundig panel. ‘t Koetje van het Technisch Instituut Heilige Familie te Ieper werd tot winnaar bekroond met hun lokale hoeveproducten rechtstreeks afkomstig van de boerderij.

De jury was onder de indruk van het duurzaam bewustzijn en de presentaties van de vijf laureaten. Winnaar ‘t Koetje van het Technisch Instituut Heilige Familie te Ieper bestaat uit 7 leerlingen uit het vierde jaar handel. Zij richtten begin dit schooljaar hun Vlajo Jieha! onderneming op. Jieha! of Jong Initiatief voor Eerlijke Handel is een korte ondernemingservaring waarbij jongeren in team een eigen bedrijfje starten met aandacht voor duurzaamheid. ‘t Koetje wil met hun lokale hoeveproducten de jonge generatie aanzetten om na te denken over eerlijke handel en vertrouwd maken met het gebruik van lokale, duurzame en gezonde voeding, rechtstreeks van de boerderij. Door rechtstreeks bij de lokale producent aan te kopen vermijden ze overbodige tussenschakels, transportkosten, bewaringsmaatregelen en verpakkingskosten. De winst schenken ze aan goed doel Akabe De Iris, een scoutsgroep uit Poperinge voor jongeren met een leerstoornis of verstandelijke beperking.

De jury prees het concept van hun Jieha!-onderneming waarbij een sterke commerciële aanpak en lokaal duurzaam ondernemen hand in hand gaan. Met hun overwinning sleepte ’t Koetje een geldprijs van 250 euro in de wacht. “Het is bijzonder leuk wanneer ons project, waar zoveel tijd en energie in gestoken werd, uiteindelijk slaagt en erkenning krijgt. We hebben veel bijgeleerd over duurzame ontwikkeling en ons duurzaamheidsbesef is door dit project ook sterk gegroeid”, aldus een uitgelaten Senne Lepla, gedelegeerd bestuurder van ‘t Koetje.

koetje

Laureaten
Hieronder de winnaars in de verschillende categorieën:
1. Grootste doorzettingsvermogen: Re_Fuel | Middenschool van het Gemeenschapsonderwijs II Herk-de-Stad
2. Beste marketingmix: ’t Koetje | Technisch Instituut Heilige Familie Ieper
3. Beste huisstijl: Esperation | Koninklijk Atheneum Halle
4. Grootste sociaal engagement: Volonta | Sint Ludgardisschool Antwerpen
5. Beste teamspirit: Pegasi | Sint Laurensscholen Secundair Onderwijs Campus Wachtebeke

Stimulans voor duurzaam ondernemerschap en talentontwikkeling
Vlajo Jieha! of Jong Initiatief voor Ethische Handel is een korte ondernemingservaring, waarbij jongeren niet alleen leren hoe ze verkoopgesprek moeten aangaan, maar evenzeer stilstaan bij maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Het programma loopt zo’n 10 tot 18 weken in het derde, vierde of vijfde jaar secundair onderwijs. Ze starten een eigen onderneming op en verkopen producten of diensten binnen het aanbod eco/bio, fairtrade of streekproducten. De Vlajo Jieha! finale is een boeiend wedstrijdparcours voor ambitieuze teams. Dit schooljaar doen 400 teams mee aan het programma Vlajo Jieha. Ook op andere onderwijsniveaus biedt Vlajo ondernemerschapsprogramma’s aan.

Foto’s op www.facebook.com/vlajojieha

Voor de redactie:
Info over Vlajo
Info over ‘t Koetje

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Vlajo
Nathalie Roels – Communicatieverantwoordelijke – 0495 29 61 27 – nathalie.roels@vlajo.org

‘t Koetje
Leerkracht: Lies Vancauwenberghe – 0475 81 15 30 – lies.vancauwenberghe@smsi.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: