Spring naar inhoud
april 15, 2014 / vlajovzw

Jongeren richten school van de toekomst modulair in

Turnhout, 3 april 2014 – Vier leerlingen uit de laatste jaren secundair onderwijs en twee studenten uit hoger onderwijs bedachten in opdracht van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een originele oplossing voor een duurzamer materialenbeheer op school. Die opdracht werd hen voorgeschoteld op het Vlajo Innovatiekamp, een initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met de OVAM en Plan C, om de ondernemingszin bij jongeren aan te wakkeren en hun interesse in duurzame ontwikkeling, milieu en innovatie te stimuleren.

Winnaars Vlajo Innovatiekamp i.s.m. Ovam

Tijdens het tweedaagse innovatiekamp in de provincie Antwerpen kregen 120 leerlingen uit 6 Vlaamse secundaire scholen en 2 hogescholen de opdracht om in gemengde teams een creatieve oplossing te bedenken voor een uitdaging geformuleerd door de OVAM: hoe haal je meer uit de materialen op school?

De leerlingen werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van de OVAM en Plan C. Vanmiddag stelden de zes beste teams hun project voor aan een tienkoppige jury onder leiding van Danny Wille, algemeen directeur bij de OVAM.

De presentatie van het team “The Originals” kon op de meeste appreciatie van de jury rekenen. “Dit team heeft de 3 P’s uitstekend ingevuld. Hun idee is innovatief, realistisch en haalbaar”. Het team bestond uit zes personen: Yassine Bouzeya (H. Pius X Instituut Antwerpen), Maxime Pauwels (St. Godelieve Instituut Kapelle op-den-Bos), Ilyas Peeters (SOLV Sint Truiden), Grégory Khramaz (HPO Kortrijk), Thomas Van Breda (Heilig Graf Turnhout) en Sander Meeuwssen (Thomas More Turnhout).

Ze ontwikkelden een zeer creatieve oplossing voor de uitdaging van de OVAM: haal meer uit de materialen op school. De klaslokalen van ‘The Originals’ kunnen omgevormd worden tot modulaire ruimtes voor kleine en grote evenementen. Bedrijven, organisaties en privépersonen kunnen deze modulaire ruimtes gratis afhuren in ruil voor een vergoeding in de vorm van stageplaatsen, leasing van bedrijfsmateriaal of algemene dienstverlening. Dat zorgt volgens ‘The Originals’ voor een duurzamer gebruik van schoolgebouwen en het versterkt de band tussen de verschillende partijen. “Er is een tekort aan ruimte voor diverse types van bedrijven en organisaties. Door modulaire klaslokalen in te richten kunnen scholen in de toekomst voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Bovendien wordt kennis en ervaring uitgewisseld tussen scholen en bedrijven, een win-winsituatie”, aldus Maxime Pauwels van het St. Godelieve Instituut Kapelle op-den-Bos.

“Dit innovatiekamp is een unieke ervaring voor jongeren. Ze scherpen hun innovatieve en creatieve ideeën aan, leren in team werken en worden geconfronteerd met concrete duurzaamheidsproblemen binnen hun eigen leefwereld. De OVAM wil met dit initiatief jonge mensen bewust maken van de huidige duurzaamheidsproblematiek, maar ook hun interesse in duurzame ontwikkeling, milieu en innovatie stimuleren”, aldus Danny Wille, algemeen directeur van de OVAM.

De OVAM spant zich dagelijks in voor een kwaliteitsvol en efficiënt afval-, materialen- en bodembeheer in Vlaanderen. Omdat afval en bodemverontreinigingen ernstige problemen blijven voor mens en milieu, zet de OVAM haar schouders onder vijf duidelijke doelstellingen: de afvalberg verkleinen, zoveel mogelijk afval hergebruiken en recycleren, afval op een milieuvriendelijke manier verwerken, voorkomen van nieuwe bodemverontreinigingen en saneren van verontreinigde gronden. www.ovam.be

Met de steun van:

De oproep brugprojecten economie-onderwijs geeft via een wedstrijdprocedure steun aan samenwerkingsverbanden tussen het onderwijs en de bedrijfswereld die tot doel hebben het ondernemerschap bij de schoolgaande jeugd – van kleuterschool tot universiteit – te stimuleren. Daarbij moet het gaan om het tot stand brengen van nieuwe vormen van kennisuitwisseling en ligt de focus op sensibiliseringsprojecten en op het aanleren van competenties ter stimulering van de ondernemingszin. Het Agentschap Ondernemen wil met deze oproep ijveren voor meer en sterker ondernemerschap en komt daarmee tegemoet aan het beleidsaccent ‘de open ondernemer’ in het kader van Vlaanderen in Actie (ViA).

VIA_VlaInActie_Pact2020

Voor de redactie:
Info over Vlajo – www.vlajo.org
Info over Vlajo Innovatiekampen – www.vlajoinnovatiekampen.be
Info over OVAM – www.ovam.be
Info over Plan C – www.plan-c.eu

Mediacontacten:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Vlajo
Nathalie Roels – Communicatieverantwoordelijke – 0495 29 61 27 – nathalie.roels@vlajo.org

ovam               plan c

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: