Spring naar inhoud
april 1, 2014 / vlajovzw

Quivr van KU Leuven wint Start Academy 2014 met flexibele uurrooster applicatie voor studenten

Tervuren, 28 maart 2014 – In het Koloniënpaleis van Tervuren werd gisteravond de winnaar van de 5e editie van businessplanwedstrijd Start Academy bekendgemaakt. Zes laureaten namen het tegen elkaar op in een wervelende finale en stelden hun vernieuwend businessidee voor aan een twaalfkoppige jury o.l.v. Wouter Torfs. Vier ingenieurstudenten en één rechtenstudent van KU Leuven wonnen de strijd met hun flexibele uurrooster applicatie voor studenten: Quivr. Met deze wedstrijd kunnen hogeschool- en universiteitsstudenten proeven van het ondernemerschap en krijgen ze de kans hun businessplan te vervolmaken. Start Academy is een gezamenlijk initiatief van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en ING België.

sa 2

Quivr
Met Quivr kunnen studenten op Android, Windows Phone, iOS en computer alle informatie terugvinden die ze dagelijks nodig hebben als student. 13.000 studenten van KU Leuven hebben momenteel al een account op Quivr. De belangrijkste eigenschap van de app is het lessenrooster. Eens de gegevens zijn binnengehaald, kan een student zijn lessenrooster zowel online als mobiel op een overzichtelijke raadplegen. Bovendien kan de student rechtstreeks vanuit z’n uurrooster navigeren naar zijn/haar aula of leslokaal. De kersverse winnaars Maxime Bossens, Boris Gordts, Andreas Van Assche, Wouter Adriaens en Joris Gevaart kwamen elkaar tegen op een programmeerwedstrijd en hebben plannen om een bedrijf op te richten. Betalend zal de app nooit worden. Quivr wordt hoofdzakelijk gesponsord door Imec, een spin-offbedrijf van de KU Leuven en wil in de toekomst uitgroeien tot een waar sociaal studentenplatform. De vijf ingenieurstudenten werken hard aan nieuwe versies van de app en zijn bezig met uitbreidingsplannen naar verschillende andere onderwijsinstellingen in ons land. Met de hoofdprijs kunnen ze hun start-up een ferme boost geven: een geldprijs van €2.250 en 15.000€ aan consultancy-uren door partners ING, Deloitte, Linklaters, Leuven.Inc en Gimv.

Boris Gordts van Quivr: “Een quiver in het Engels is een pijlenkoker. Onze app is een koker met als pijlen alle dingen die studenten nodig hebben in het onderwijs. We willen meer doen dan alleen informatie geven. Studenten kunnen bijvoorbeeld op een vak klikken en vragen stellen dat alleen medestudenten van dat vak kunnen zien. Dankzij Start Academy hebben we veel bijgeleerd. We werden ondersteund door professionals uit het bedrijfsleven. Hun uitstekende coaching en feedback heeft ervoor gezorgd dat we ons businessidee naar een hoger niveau hebben getild. De concurrentie was zeer sterk, deze overwinning geeft dan ook een enorme voldoening als team. Een mooie beloning voor al het harde werk.”

Quivr werd uitverkozen door een jury van gerenommeerde bedrijfsleiders en -managers. “Hun businessplan is diepgaand en onderbouwd. Quivr speelt perfect in op de behoeften en denkwijzen van studenten. Hun bedrijf heeft een groot groeipotentieel,” aldus juryvoorzitter Wouter Torfs.

Ondernemer in de student
Start Academy bestaat sinds 2009 en gaat op zoek naar de ondernemer in de student. Dit jaar werden 107 businessideeën uit heel Vlaanderen ingediend. Met Start Academy wil Vlajo samen met haar partners een stimulans geven aan het ondernemerschap. Tijdens de wedstrijd leggen de deelnemende studenten een parcours af van workshops waarbij dieper wordt ingegaan op het belang van het businessplan, doelgroep- en strategiebepaling en het marketingplan. Sinds het startschot van deze editie Start Academy (oktober 2013) hebben de ondernemende studenten verschillende eliminatierondes doorlopen. Na elke voorronde vielen teams af. De zes sterkste teams gingen door naar de finale van gisteravond waar de zes laureaten hun businessplan voorstelden aan een twaalfkoppige jury en het aanwezige publiek.

Laureaten start-academy-logo
Publiekswinnaar werd BUCO (Hogeschool PXL) met hun magnetisch schrijnwerkerspotlood. Zij gingen lopen met de GUIDO Kotfuif. µBrew (KULeuven) strandde op een eervolle 2e plaats met hun microbrouwerij. Het brons ging naar Layered Prints (UGent-HUB) met hun marktplaats en cloud voor 3D printing.
Alle laureaten ontvingen een geldprijs en worden verder begeleid tijdens de doorstart van hun project.
Hieronder de winnaars in de verschillende categorieën:
1. Grootste maatschappelijk engagement: Pitu (VUB) – Temaki bustaurant
2. Meest concreet en praktisch idee: BUCO (Hogeschool PXL) – Magnetisch schrijnwerkerspotlood
3. Meest marktintelligent idee: Talentdepo (Howest) – Platform voor intermediaires bij sollicitaties
4. Meest toekomstgerichte idee: Layered Prints (UGent-HUB) – Marktplaats en cloud voor 3D printing
5. Beste match tussen behoefte en oplossing: Quivr (KULeuven) – Flexibele uurrooster app voor studenten
6. Grootste exportpotentieel: µBrew (KULeuven) – Microbrouwerij

Foto’s: op aanvraag of via facebook.start-academy.be

Voor de redactie

Info over Vlajo – www.vlajo.org
Info over Start Academy – www.start-academy.be
Info over Quivr – www.quivr.be of www.facebook.com/quivrbe?fref=ts

Contactgegevens

Vlajo: Nathalie Roels – Communicatieverantwoordelijke – 0495 29 61 27 – nathalie.roels@vlajo.org

Quivr: Boris Gordts – 0494 31 62 75 – boris@quivr.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: