Spring naar inhoud
januari 17, 2014 / vlajovzw

Team Bollievers wint Creativiteitsmarathon met oplossing voor wasproces van de toekomst

Gent, 16 januari 2014 – Michiel Caron en Evelyne Thienpondt (Erasmus De Pinte), Geoffrey Deschaumes en Livia Vermeulen (Bernardus Oudenaarde), Lies Fauconnier (St. Fransiscus Melle), Frédéric Verhelst (VKO Opwijk) en Silke Vandenbossche (Scheppers Mechelen) zijn vandaag de winnaars geworden van de 4e editie van de Creativiteitsmarathon. Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Briers maakte het winnende team bekend van dit tweedaags innovatiekamp georganiseerd door Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) i.s.m. essenscia en Agentschap Ondernemen. De Bollievers ontwikkelde een originele oplossing voor de uitdaging “bedenk het wasproces van de toekomst”, geformuleerd door detergenten- en chemicaliëngroep Christeyns uit Gent. De Bollievers ontwikkelden een alternatief voor de traditionele wastrommel. Naast een ingenieuze bolvormige capsule die wasprogramma’s inkort, wordt een chip in de kledij toegevoegd waardoor de wasmachine aangeeft hoeveel wasmiddel en welk wasprogramma optimaal is.

WP_20140116_024 (2)

100 deelnemers opgesplitst in 16 gemengde teams kregen de opdracht om in 24 uur tijd een innovatieve oplossing te bedenken voor concrete problemen geformuleerd door 4 bedrijven uit de chemische sector. De 4 uitdagingen luidden als volgt:

1. Hoe kan Bayer CropScience door zijn biotechnologisch onderzoek bijdragen tot een duurzame landbouw?
2. Christeyns: Bedenk het wasproces van de toekomst.
3. EOC: Hoe kunnen we onze omgeving overtuigen dat wij duurzaam produceren?
4. Recticel: Hoe overtuig je de autogebruiker om over te schakelen op een overdekte, elektrische fiets? Welke rol kan een stad of overheid daarbij spelen?

De jongeren werden in hun brainstorm bijgestaan door experten van de peterbedrijven. De 4 beste teams presenteerden hun bedrijfsconcept aan een vijfkoppige jury onder leiding van weerman Frank Deboosere: André Roef (CEO Bayer CropScience), Jef Wittouck (Managing Director Christeyns), Gunther Van Cauwenberghe (Chief Production Officer EOC) en Jean-Pierre De Kesel (Chief Sustainability Officer Recticel).

“Deze Creativiteitsmarathon vormt een mooie opportuniteit om de brug te slaan tussen de bedrijfswereld en het onderwijs. De leerlingen kunnen hun creatief ei kwijt en de bedrijfswereld krijgt een podium om het jonge geweld te enthousiasmeren voor de chemische sector”, aldus Jef Wittouck, Managing Director van Christeyns.

Vlajo Innovatiekampen werd goedgekeurd als brugproject binnen de uitvoering van het Strategisch Plan STEM 2012-2020. Dankzij de toegekende financiële steun van de Vlaamse Regering kan Vlajo, samen met de projectpartners, de komende twee schooljaren liefst 8 innovatiekampen kosteloos aanbieden. Brugprojecten zijn projecten die “de brug slaan” tussen het onderwijs en de bedrijfswereld in Vlaanderen. Daarbij is het ook de bedoeling om succesvolle projecten uit het verleden te valoriseren en te verankeren bij een structurele partner.

Contactgegevens

Peter Coenen (Directeur Vlajo) of Karine Soete (Projectcoördinator Innovatiekampen)
tel 016 29 84 14 of karine.soete@vlajo.org
Vlajo, Innovatie-en Incubatiecentrum, Kapeldreef 60, 3001 Leuven – http://www.vlajoinnovatiekampen.be

Frank Beckx (gedelegeerd bestuuder essenscia)
tel 0476 80 94 74 of fbeckx@essenscia.be
essenscia, Diamant Building, August Reyerslaan 80, 1030 Brussel – http://www.essenscia.be

Beeldmateriaal

Professioneel beeldmateriaal op aanvraag.

Print

AO-logo_DEF

Essenscia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: