Spring naar inhoud
mei 6, 2013 / vlajovzw

Z’Lamp bekroond als Beste Vlajo Mini-onderneming 2013

Team jongeren uit Zele wint wedstrijd voor jong ondernemen

De leerlingen uit OLVI-Pius X Zele richtten een Vlajo Mini-onderneming op met zelfgemaakte ecologische zaklampen en wonnen op 4 mei de Vlaamse hoofdprijs in het H. Consciencegebouw Brussel. Het professionele team Z’Lamp wint de ViA wisselbeker en verdedigt Vlaanderen op 17-19 juli in Londen tijdens de Europese finale.

ZLAMP winnaar VL finale 25%Joachim, Derya, Kenzo, Stef en Jorn, leerlingen uit het laatste jaar Handel aan OLVI-Pius X Zele, scoorden hoog op de wedstrijd met hun Z’Lamp. Ze bedachten deze ecologische zaklamp die werkt op de restspanning van een lege 9Volt-batterij en produceren die samen met klassen uit de richting Electromechanica, Mechanische Vormgevingstechnieken en Werktuigmachines. Het product bestaat voor 80% uit gerecycleerd materiaal en het grootste deel van hun winst schenken ze aan Make a Wish.

“Z’Lamp heeft een duurzaam product op de markt gebracht dat de levensduur van batterijen verlegt, zeer innovatief. Ze deden dit in een prachtige samenwerking met andere klassen op school en zijn sterk in hun promotie voeren”, aldus Mark Van Giel (BNP Paribas Fortis), juryvoorzitter van de wedstrijd.

Vlajo wil talent creatief ontwikkelen en daagt daarom leerlingen uit het secundair onderwijs uit om een Vlajo Mini-onderneming op te richten. Voor de loop van één schooljaar starten de jongeren in team een eigen bedrijfje. Ze verdelen de functies, kiezen een product of dienst, doen marktonderzoek, zoeken aandeelhouders, vervaardigen hun producten, ontwikkelen een marketingstrategie om hun product te commercialiseren en voeren ten slotte de boekhouding. Een ervaring waarbij ze ondernemende competenties ontdekken en ontwikkelen als initiatief nemen, teamspirit, innovatie, leiding geven enzomeer.

Vijf teams namen het op zaterdag 4 mei tegen elkaar op tijdens de Vlaamse finale: Be Jolie (Sint-Aloysiuscollege Menen), Pack-It (Sint-Theresiacollege Kapelle o/d Bos), R Jeans (K.A. Boom), Troubadour On Tour (Bovenbouw Sint-Michiel Leopoldsburg) en Z’Lamp (Instituut Onze-Lieve-Vrouw – Sec. Ond., Zele). Ze presenteerden hun bedrijfje en doorstonden de vragenronde van de bedrijfsjury en wonnen op 6 maart al de provinciale finale. R Jeans won op 4 mei de publieksprijs en de Vlajo Alumni prijs werd geschonken aan Pack It.


Contactgegevens
Peter Coenen (Directeur Vlajo): tel 0475-96 00 14, peter.coenen@vlajo.org
Yves Exelmans (Hoofdcoördinator secundair onderwijs): tel 016-29 84 04, yves.exelmans@vlajo.org

Joachim D’hooge (Gedelegeerd Bestuurder Z’Lamp): joachimdhooge3@hotmail.com
Jan Van De Wielle (Leercoach Z’Lamp): tel 0485-99 56 42, jan.vandewielle@olvi-piusx.be
www.olvi-piusx.bewww.facebook.com/miniondernemingzlamp

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: