Spring naar inhoud
februari 28, 2013 / vlajovzw

Winnaars Sci-Tech Challenge (27 februari)

School van de toekomst is groen, sociaal en vol technologische snufjes

Jongeren bogen zich tijdens SCI-Tech Challenge over energiezuinig schoollopen

scit-tech-logoZeventig jongeren uit vijf verschillende scholen brainstormden in het Havencentrum van Antwerpen over de school van 2040 rekening houdend met energieschaarste. Ze deden dit tijdens de tweede editie van de SCI-Tech Challenge, een wedstrijd van Vlajo in samenwerking met ExxonMobil en JA-YE Europe, die jongeren aanzet om creatief te denken binnen de technisch-wetenschappelijke uitdagingen.

Over de hele lijn van oplossingen stellen we vast dat jongeren aandacht schenken aan groene energie, sociaal contact en technologische snufjes. De meeste teams maakten een mix van technieken waarbij hun school van de toekomst zelf de benodigde groene energie opwekt via bijvoorbeeld zonnecollectoren, thoriumreactor, verf die zonne-energie collecteert, spiegels, geothermie en warmtepompen. Dit in combinatie met een zuinig verbruik door superisolerend glas of plexi, groen dak, kunststoffen vloer, LED-verlichting en dergelijke. Technologische snufjes horen hier standaard bij, zo zagen we een artificiële boom die trillingen van wind en regen omzet in energie of verf met zonnecellen, maar ook de railway als transportmiddel.

Opvallend is alvast dat jongeren in deze challenge niet kozen voor virtueel schoollopen, maar vasthielden aan het belang van sociaal contact. Meerdere teams kozen zelfs voor internaten om meteen ook het energiegebruik voor transport te limiteren.

NMS_0673De SCI-tech Challenge werd finaal gewonnen door het team S³ wat staat voor Self-Sufficient School. Lander Govaerts (Ursulinen Mechelen), Nathan Van Orshaegen (OLVI Pulhof Berchem), Mandy Brants en Jens Clement (KA Boom), Ken Ackermans en Dries Van De Put (Don Bosco Haacht) en Bram Goethals (Heilig Hartcollege Wezembeek-Oppem) mogen hierdoor deelnemen aan de Europese SCI-Tech Challenge op 17-19 april in Milaan.

Contactgegevens
Peter Coenen (Directeur Vlajo): tel 016 29 84 01 .
Karine Soete (Verantwoordelijke innovatiekamp): tel 016 29 84 14 of karine.soete@vlajo.org
Vlajo, p.a. Innovatie- en Incubatiecentrum, Kapeldreef 60, 3001 Leuven.

Enkele foto’s

ExxonMobil (www.exxonmobil.com) het grootste beursgenoteerde internationale olie- en gasbedrijf, gebruikt technologie en innovatie om te  voorzien in de groeiende wereldwijde behoefte aan energie. ExxonMobil is de grootste raffinadeur en verkoper van aardolieproducten. De chemische tak is een van de grootste ter wereld. In 2011 hebben ExxonMobil en de ExxonMobil Foundation, samen met werknemers en gepensioneerden, wereldwijd 278 miljoen dollar aan contributies gedoneerd, waarvan 120 miljoen dollar gewijd aan onderwijs.

Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw, Vlajo (www.vlajo.org) wil talent creatief ontwikkelen. Vlajo wil jonge mensen vroegtijdig vertrouwd maken met ondernemerschap en mobiliseert hiervoor scholen en bedrijven in een win-win relatie. Ruim 60.000 schoolgaande kinderen en jongeren maken via de Vlajo programma’s kennis met ondernemend denken en doen: DROMEN, DOEN, DURVEN, DOORZETTEN.

ExxonMobil-Logo1_10%JA-YE Europe logo

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: