Spring naar inhoud
januari 31, 2013 / vlajovzw

Winnaar Creativiteitsmarathon (30-31 januari 2013)

Winnende ploeg van Creativiteitsmarathon bedenkt oplossing voor behandeling zeldzame ziekten

Zes leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar secundair onderwijs bedachten in opdracht van het biofarmaceutisch bedrijf Genzyme een originele oplossing die mensen met een zeldzame ziekte toch van een ‘dure’ therapie verzekert. Het team kwam vandaag als beste uit de bus van 15 teams van in totaal 100 leerlingen die deelnamen aan de Creativiteitsmarathon. Dit is een initiatief van essenscia vlaanderen, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, in samenwerking met Vlajo vzw en Flanders DC. Ze wil het ondernemerschap en de creativiteit bij jongeren aanwakkeren.

Op woensdag 30 en donderdag 31 januari 2013 organiseerden essenscia vlaanderen, Vlajo vzw en Flanders DC hun derde Creativiteitsmarathon in Provinciehuis Leuven. 100 jongeren van 17 tot 18 jaar gingen in team de uitdaging aan om op 24 uur tijd een innovatieve oplossing te bedenken voor vijf wereldwijde uitdagingen geformuleerd door vijf peterbedrijven: Bayer, Deceuninck, Genzyme, MSD en Solvay. De jongeren kwamen uit negen verschillende scholen van Vlaanderen en kenden hun teamleden dus nog niet van vooraf.

Antoine, Lauren, Hidde, Laura, Rani en Ruben overtuigden de jury van hun International Rare Disease Organisation, of kortweg IRDO. Een internationale organisatie die financiële middelen verzamelt in Europa en deze vervolgens als centraal orgaan herverdeelt naar patiënten met een zeldzame ziekte. Bovendien staat IRDO ook ruimer in voor campagnevoering omtrent solidariteit voor zeldzame ziekten en ondersteuning van patiënten en bedrijven. Met dit idee die ze als antwoord formuleerden op de uitdaging van Genzyme, behaalden ze de overwinning van het brainstormparcours. Genzyme is een wereldwijd biofarmaceutisch bedrijf, onderdeel van de Sanofi Group, dat in Geel een belangrijke vestiging heeft. Het ontwikkelt innovatieve therapieën voor zeldzame ziekten en nog onbeantwoorde medische noden.

“Deze Creativiteitsmarathon is een unieke ervaring voor jongeren. Ze scherpen hun innovatieve en creatieve ideeën aan, leren in team werken, komen in contact met ondernemers en worden ondergedompeld in de echte bedrijfswereld. essenscia wil met dit initiatief jonge mensen enthousiast maken voor chemie, wetenschap en ondernemerschap. Hopelijk vinden ze later ook de weg naar onze industrie”, aldus Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.

De uitdagingen:

  • Bayer: Creëer voor ons de “eco-school” van de toekomst. Denk out of the box, maar met voldoende realiteitsbesef. Het resultaat moet duurzame en comfortabele oplossingen bevatten op gebied van ecologie, ergonomie, mobiliteit en vrije tijd.
  • Deceuninck: Vind voor bestaande elementen in, aan en rondom de woning (bv. ramen en deuren, gevelpanelen, omheining, terrasplanken, …) alternatieve oplossingen waarvoor veel minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.
  • Genzyme: Bedenk oplossingen die mensen met een zeldzame ziekte toch van een ‘dure’ therapie verzekeren.
  • MSD: Maak een origineel en modern instrument waarmee de overheid gezondheidskennis bij de bevolking – en de evolutie daarin – zou kunnen nagaan.
  • Solvay: Verminder het waterverbruik van een industrieel procedé.

De leerlingen werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van de peterbedrijven. Vanmiddag stelden de vijf beste teams hun project voor aan een jury onder leiding van weerman Frank Deboosere en de directies van de vijf bedrijven: Markus Arnold (Senior Bayer Representative Benelux), Bart Louwagie (Group Director Operations Deceuninck), Piet Houwen (General Manager Genzyme), Julie Gusman (Directeur External Affairs MSD) en Christiane Malcorps (Country Manager Belgium Solvay)

De deelnemende scholen zijn KA Erasmus De Pinte, Scheppersinstituut Mechelen, Heilig Hartcollege Wezembeek-Oppem, Sint-Jozef Humaniora Brugge, VKO Opwijk, Sint-Jozefscollege Izegem, Rozenberg S.O. Mol, Sint-Leocollege Brugge en KTA 2 Diest.

100_8132

Contactgegevens
Frank Beckx (Woordvoerder essenscia): tel. 0476 80 94 74 of fbeckx@essenscia.be. Essenscia, Diamant Building, August Reyerslaan 80, 1030 Brussel. (www.essenscia.be)
essenscia vertegenwoordigt 800 ondernemingen in de chemische industrie, kunststoffen en life sciences (farma en biotech) in België.

Peter Coenen (Directeur Vlajo) of Karine Soete (Projectcoördinator Vlajo): tel. 016 29 84 14 of karine.soete@vlajo.org. Vlajo, Innovatie- en Incubatiecentrum, Kapeldreef 60, 3001 Leuven. (http://www.vlajoinnovatiekampen.be)
Vlaamse Jonge Ondernemingen vzw wil talent creatief ontwikkelen. Vlajo wil jonge mensen vroegtijdig vertrouwd maken met ondernemerschap en mobiliseert hiervoor scholen en bedrijven in een win-win relatie. Ruim 60.000 schoolgaande kinderen en jongeren maken via de Vlajo programma’s kennis met ondernemend denken en doen: DROMEN, DOEN, DURVEN, DOORZETTEN

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: